compas

compliance image

Sjedinjene Američke Države 1977. godine donijele su FCPA, zakon usmjeren na zaustavljanje korporativne korupcije u inozemstvu i podizanje razine integriteta korporativne Amerike. Dok javni sektor u SAD-u ima poprilično visoku razinu integriteta već nekoliko desetljeća, američki korporativni sektor je prilično zaostajao. Ekonomisti su identificirali korupciju kao jednu od ključnih prepreka održivom ekonomskom rastu i snažno su pokušavali učiniti promjene korporativne kulture usklađenosti i etike.

Antikoruptivna regulativa za zapadne korporacije stvorila su obvezu provođenja programa usklađenosti i službenika za usklađenost koji su odgovorni za sprečavanje, pronalaženje i rješavanje problema. To je način na koji je vlada SAD-a učinila kompanije odgovornima za aktivno sprječavanje kršenja zakona i standarda, prevare ili korupcije. Kompanije su postale odgovorne ne samo zbog kršenja zakona, već i zbog nedostatka učinkovitih preventivnih sistema. Programi korporativne usklađenosti i službenici koji provode aktivnosti temeljene na izgradnji etičke kulture, unapređivanje vladavine zakona, obrazovanje, procjena rizika, izvješćivanje i istraga te procjena i praćenje trećih strana postali su najučinkovitiji sistem protiv tržišnih prevara i korupcije u historiji.

Od tada je model korporativne etike i usklađenosti bio učinkovit u širenju vladavine zakona i klime integriteta unutar poslovne zajednice. Međutim, za mnoge tranzicijske i zemlje u razvoju, ovo je gotovo nemoguće postići zbog visoke razine korupcije u javnom sektoru. Poslovna zajednica suočena je s mnogim izazovima na putu da bude usklađena sa visokim standardima etike i usklađenosti kada javni sektor narušava pošteno tržišno okruženje sa kulturom korupcije.