U četvrtak 24.5.2018. u Hotelu Holiday u Sarajevu održan je Treći Balkan Compliance and Ethics Forum, koji se već treću godinu zaredom održava u Sarajevu. Ovogodišnji Forum organizovali su poslovna asocijacija WEFEC (West East Forum for Ethics and Compliance) u saradnji s Američkom trgovačkom komorom u BiH (AmCham).

BCEF 2018 na jednom je mjestu spojio multinacionalne kompanije lidere u Compliance & Ethics oblasti i domaće kompanije koje teže da ispune ove standarde poslovanja. Jedan od ciljeva Foruma bila je promocija međunarodnih poslovnih standarda, s posebnim fokusom na tzv. treće strane (Third parties), odnosno lokalne partnere u zemljama zapadnog Balkana. Forum je također okupio profesionalce iz Compliance oblasti iz zemalja regiona, kao i predstavnike međunarodnih razvojnih i finansijskih institucija i organizacija.

Uvodne riječi dali su Bojan Bajić, predsjednik WEFEC-a, Paul Horowitz, Zamjenik šefa misije Američke ambasade u Sarajevu, te Violeta Čibukčić, direktorica Američke trgovačke komore u BiH.

Na prvom panelu na kojem su učestvovali Olga Savran iz Antikorupcijske divizije OECD-a, Franklin Steves iz EBRD-ove Inicijative za investicijsku klimu i upravljanje i Tetyana Korotka, zamjenica Biznis Omdusmana iz Ukrajine razgovarano je o modelima putem kojih kompanije mogu raditi zajedno na podizanju nivoa integriteta u odnosima između poslovnih partnera i odnosima sa javnim sektorom. Posebno interesantna je bila kratka prezentacija gospođe Tatyena Korotka o uspostavljanju Biznis Omdusmana u Ukrajini i efektima te institucije na zaštiti prava kompanija u odnosu sa javnom upravom.

Drugi panel je bio rezervisan za predstavnike međunarodnih kompanija koje posluju na Zapadnom Balkanu koji su govorili o dobrim upravljačkim praksama koje imaju za cilj zaštitu integriteta kompanije u odnosu sa trećim stranama iz privatnog i javnog sektora. Učesnicima su se obratili Compliance-profesionalci s domaćim i međunarodnim iskustvom: Miloš Tanjević iz Unicredit banke Srbija i Miloš Stopić iz kompanije Louis Berger International. Svoju perspektivu su dali i rukovodioci uglednih međunarodnih kompanija: Adnan Filipović iz kompanije ROCHE d.o.o.-ROCHE Ltd, Vesna Vlašić Jusupović iz kompanije McCANN d.o.o. i Mirza Bavčić iz kompanije Express Courier d.o.o. licenciranog zastupnika za UPS u BiH.

Na prvom predavanju predstavnici EBRD-ovog ureda glavnog Compliance službenika Chiawen Kiew i Allison Smith učesnicima su prezentirali koje to korporativne standarde integriteta očekuju međunarodne finansijske institucije od kompanija i ukazali na njihove najčešće greške.

Sljedeće predavanje na Forumu, Compliance & Ethics Officer međunarodne kompanije Louis Berger International, Miloš Stopić predstavio je najbolje prakse u dizajniranju Compliance & Ethics programa i kako implementiran na pravi način može biti konkurentska prednost za kompaniju.

Treće predavanje koje je održao Miloš Tanjević iz Unicredit banke Srbija fokusiralo se na sljedeću fazu u provedbi regulative za sprečavanje pranja novca koji zahvata lanac pravnih subjekata koji su obveznici po regulativi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma koji do sada nisu bili u fokusu kontrola regulatora.

Zadnje predavanje Foruma Erne Mraznice iz Raiffeisen bank Srbija odnosilo se na novu regulativu o privatnosti podataka u EU, General data protection regulation (GDPR) odgovarajući na pitanje koje promjene donosi kompanijama koje posluju u EU i koliko utiče na kompanije koje posluju izvan EU, ali imaju saradnju sa kompanijama koje su iz EU?

Partneri i sponzori Foruma su bile vodeće kompanije u svojim branšama. Partneri Foruma su bile Poslovne novine i McCANN Sarajevo, a sponzori Express Courier – ASC for UPS in B&H, ROCHE d.o.o. – ROCHE Ltd, UniCredit Bank BiH i Smart Invest.

U prilogu pogledajte fotogaleriju.