Pozivamo predstavnike privredne zajednice, institucija i druge zainteresovane strane na zajednički sastanak u okviru projekta “Inicijativa za uspostavljanje Biznis ombudsmena u BiH”, koji će biti organizovan 24.05.2023. u Sarajevu, u poslovnom centru Unitic.

Tokom prve faze projekta, kroz sastanke sa predstavnicima institucija biznis ombudsmena drugih zemalja, prikupili smo informacije o različitim načinima osnivanja i rada ovakvih institucija u svijetu, kao i rezultatima koji su postigli u svom radu, te smo analizirali mogućnosti za uspostavljanje slične institucije u BiH. Prikupljene informacije i analize su predstavljene na dva sastanka sa privrednom zajednicom i institucijama koji su održani 25. i 26.aprila 2023.godine.

Zajednički sastanak svih zainteresovanih strana će biti organizovan 24.05.2023. u Sarajevu, u poslovnom centru Unitic (sala broj 8). Cilj nam je zajednički diskutovati o potrebi uspostavljanja institucije Biznis ombudsmana u BiH, načinu uspostavljanja institucije koji bi bio najefikasniji i najprihvatljiviji uzimajući u obzir pravni okvir BiH, kao i o budućim koracima u okviru ove inicijative.

Na sastanku će uzeti učešće Ombudsman za mala i srednja preduzeća iz Poljske, g. Adam Abramowicz, Ombudsman i g. Marek Wotch, zamjenik ombudsmana, kao i Erekle Urushandze, antikorupcioni analitičar OECD Antikorupcijske mreže za Istočnu Evropu i centralnu Aziju, koji će govoriti o iskustvima iz drugih zemalja kada je u pitanju uspostava i rad jedne ovakve institucije. Prisutne će na sastanku pozdraviti Allison Stepinac, službenik za ekonomiju pri Ambasadi SAD-a u BiH. Agendu događaja možete preuzeti ovdje.

Ljubazno molimo sve učesnike da svoje učešće i/ili učešće člana tima na sastanku 24.05.2023. potvrdite na email info@wefec.org do 23.05.2023.

“Ovaj projekat je finansiran grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.”